Op woensdag 19 april werd een overzicht van de geregistreerde criminaliteit in Keerbergen voorgesteld op de zonale veiligheidsraad.
De cijfers van 2014-2015-2016 tonen een lichte daling van het totaal aantal feiten. “In 2014 telden we 415 feiten”, verduidelijkt burgemeester Dominick Vansevenant (N-VA). “Terwijl het er in 2015 nog 421 waren, werden er in 2016 iets minder, nl 405, vastgesteld. Het gros van de feiten vinden we terug bij diefstal en afpersing, waar we een daling van 159 naar 136 opmerken, bij beschadiging van eigendom, waar wel een stijging van 48 naar 62 werd opgemerk, bij misdrijven tegen de lichamelijke integriteit met een daling van 51 naar 29 en bij drugs waar we een opmerkelijke stijging van 11 naar 57 vaststellen.”
Vooral dit laatste is opmerkelijk, maar heeft een duidelijke verklaring, aldus de burgemeester. “Druggerelateerde feiten zijn jammer genoeg aan een opmars bezig”, aldus Vansevenant. “Dit is deels te verklaren door de extra aandacht die de politie aan dit fenomeen besteedt. Het aantal controles in het verkeer op druggebruik is meer dan verdubbeld, sommige Keerbergse scholen zijn in 2016 onderworpen geweest aan een verstrengd toezicht en onze recherche werkt hard om het, grotendeels softdruggerelateerd, probleem aan te pakken. Ik heb wat drugs betreft een no pasaran cultuur, drugs hebben in Keerbergen geen plaats, ik tolereerde dit gisteren niet, vandaag niet en morgen niet.”, voegt hij eraan toe. “Ik bedank onze korpschef en onze politiemensen uitdrukkelijk om met beide voeten op de grond te staan en om zich elke dag in te zetten om Keerbergen zo veilig mogelijk te houden.”.aldus nog de burgemeester.
Volgens de burgemeester is vooral de daling die sinds 2011 opgemerkt werd significant. “In 2011 telden we nog iets meer dan 500 criminele feiten”, stelt hij. “We kunnen dus stellen dat we sinds 2013 een sterke daling kennen van ongeveer 20%.”
De actieplannen van de lokale politie spitsen zich toe op diefstal uit gebouwen, overlast, drugs en verkeersveiligheid. “Deze werkterreinen krijgen extra aandacht in de dagdagelijkse werking”, gaat hij verder. “We merken ook de oprichting van de BuurtInformatieNetwerken (BIN Centrum, BIN Golf&Meer en het BIN Kruisheide) positieve resultaten met zich hebben meegebracht. Het gros van de inbraken zijn in het verleden immers gebeurd binnen de perimeter van deze 3 actuele buurtinformatienetwerken. Hopelijk is de combinatie van deze BIN’s, het ANPR-cameranetwerk, preventieadvies en de versterkte wijkwerking een goed wapen tegen veelal Oost-Europese inbrekersbendes.” De burgemeester is ook voorstander van extra camerabewaking op kritische plaatsen zoals het gemeenteplein, de dorpskern en de sporthal, “Bovendien zullen we stelselmatig het ANPR-cameranetwerk uitbreiden. Diefstalpreventieadvies is ook een middel dat effectief werkt, in onze politiezone zijn er relatief meer niet gelukte inbraken, we spreken dan over een poging vs een effectieve inbraak.”, besluit hij.
Bron: Het Nieuwsblad
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Be the first to comment.