Dief geklist dankzij tip buurt

By on 1 april 2017

Maarten Sterckx en Luc Bouckaert van BIN Bloemenwijk. - Foto Klaas De Scheirder
Maarten Sterckx en Luc Bouckaert van BIN Bloemenwijk. – Foto Klaas De Scheirder

Het buurtinformatienetwerk (BIN) Bloemenwijk in Hemiksem werpt zijn vruchten af. Woensdagnamiddag kon een aandachtig lid van het netwerk alarm slaan omdat een verdachte persoon in de wijk rondhing. Een patrouille van de politie vond inbrekersmateriaal op de man aan en arresteerde hem. “Daarvoor doen we het”, klinkt het trots bij het BIN.

Na een tip van het buurtinformatienetwerk Bloemenwijk kon de lokale politie van de zone Rupel woensdagnamiddag een inbreker bij de kraag vatten in de Begoniaweg in Hemiksem. De politie vond een rugzak op de man met daarin inbrekersmateriaal. De Moldavische verdachte werd gearresteerd en gisteren voorgeleid bij het parket van Antwerpen. De Moldaviër was nog niet gekend bij de politie.

“Eén van onze leden sloeg onmiddellijk alarm toen hij de man zag rondhingen in onze wijk”, vertelt Maarten Sterckx, coördinator van buurtnetwerk Bloemenwijk. “Je moet weten dat onze wijk een gesloten gemeenschap is vol doodlopende straatjes. Iedereen kent iedereen hier en wanneer er iemand passeert die hier niet thuishoort, valt dat meteen op. Wanneer het dan nog eens een man blijkt te zijn die volledig in het zwart is gekleed en doelloos ronddwaalt, zijn onze leden zeker bij de pinken. Wij zijn geoefend om dat soort verdacht gedrag te herkennen. Eén van hen verwittigde terecht de politie waardoor we een inbreker hebben kunnen klissen.”

Honderd leden

Het BIN Bloemenwijk is opgezet in maart 2013 en bestaat momenteel uit een honderdtal leden of gezinnen, wonende in de woonwijk tussen de Moerelei, Leemweg, Varenstraat en Monikkenhoflaan in het noorden van Hemiksem. “Het is niet de eerste keer dat er door onze tussenkomt verdachten worden opgepakt”, gaat coördinator Sterckx verder. “Drie keer is er een verdacht persoon bestuurlijk aangehouden na een tip. Eén keer ging een inbreker, die op heterdaad betrapt werd, op de vlucht. De politie activeerde het BIN-alarm waardoor de verdachte onderschept is. De politie kan altijd op ons rekenen. Enkel jammer dat zij zelf niks meer communiceren, wanneer ze iemand hebben kunnen arresteren. Dat mag blijkbaar niet van het parket.”

“Het nut van een BIN is opnieuw bewezen. Ik zou de andere buurten in Hemiksem dan ook willen aanmoedigen om een sterk netwerk op te zetten, zoals het onze. In het centrum bijvoorbeeld werden begin deze maand een twintigtal wagens vernield op een parking. Een sterk netwerk had er misschien voor kunnen zorgen dat de daders gevat werden. Sindsdien hebben wel verschillende mensen zich aangemeld voor het BIN Dorp.”

Reacties

Be the first to comment.

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.