Politie roept inwoners op tot alertheid om first-floor inbraken te vermijden

By on 4 mei 2015

Op grond van de vaststelling dat bij woninginbraken geregeld hulpmiddelen uit de onmiddellijke omgeving worden gebruikt, roept de politie van de zone Haacht-Boortmeerbeek-Keerbergen haar inwoners tot voorzichtigheid op.

‘In het verleden stelden onze politiemensen vast dat bij woninginbraken hulpmiddelen werden gebruikt die zich eerder in de onmiddellijke omgeving van de woning bevinden’, aldus korpschef Wim D’haese. ‘Meermaals werd er uit een tuinhuis materiaal gehaald om in te breken. Vorig jaar in mei hadden we spijtig genoeg te kampen met o.a. een aantal ‘first floor’- inbraken. Om dit fenomeen deze maand te vermijden vragen we de inwoners dan ook om het politiekorps, dat klaar staat om alert bij nieuwe inbraakpogingen te reageren, hierbij te helpen.’ J

Om deze ‘first-floor’-inbraken van vorig jaar tegen te gaan, vraagt de politie dan ook om op ladders (om op een hoger gelegen verdieping bij een openstaand raam te komen) en handgereedschap (om sloten te forceren) die een inbraak kunnen vergemakkelijken niet te laten rondslingeren in de tuin. Ook wordt gevraagd om tuinhuizen met een sleutel af te sluiten.

 • De korpschef soms hierbij nog enkele preventieve tips op die een inbraak kunnen voorkomen of potentiële dieven in hun opzet kunnen ontmoedigen.
  Zorg voor zicht en licht: installeer een timer op uw lampen en stel ze zo in dat de verlichting op wisselende tijdstippen in wisselende kamer aan en uit gaat volgens je leefpatroon.
 • Plaats verlichting met bewegingsdetectie rond uw woning.
 • Sluit deuren en ramen goed af, ook al verlaat je de woning maar even.
 • Laat geen briefje betreffende je afwezigheid achter op uw deur. Wees voorzichtig met informatie op sociale media en hou je afwezigheid zo privé mogelijk (je weet nooit wie er over je schouder meeluistert).
 • Geef je woning een bewoonde indruk.
 • Ga na of uw woning zichtbaar is van op de straat en verwijder eventuele planten of bomen die de zichtbaarheid verminderen.
 • Verberg aantrekkelijk en gemakkelijk mee te nemen goederen, zoals gsm’s, videomateriaal, computers en andere waardevolle elektronische apparatuur.
 • Plaats de verpakking van nieuw aangekocht technologie niet op uw trottoir. Inbrekers weten hierdoor dat er iets te stelen valt.
 • Breng waardevolle voorwerpen (geld en juwelen) naar een bankkluis.
 • Registreer de serienummers en de bijzondere kenmerken van uw waardevolle voorwerpen.
 • Plaats inbraakwerend hang- en sluitwerk. Je wijkinspecteur geeft hierover graag gratis advies. Laat je wijkinspecteur weten wanneer je met verlof bent of langdurig afwezig!
 • Laat je aanhangwagen slotvast achter, gebruik een wielklem of anti-diefstalslot op de dissel. Parkeer de aanhangwagen zoveel mogelijk op afgesloten eigendom en laat deze niet onbeheerd achter op de gelijkgrondse berm voor de woning.
 • Berg werkgerief op werven slotvast op en zorg voor diefstalpreventieve maatregelen van je machines.

De wijkinspecteur kan men contacteren via wijk.boortmeerbeek@politiezonebhk.be; wijk.haacht@politiezonebhk.be of wijk.keerbergen@politiezonebhk.be.

Tenslotte roept de korpschef iedereen op om ook bij de buren een oogje in het zeil te houden en verdachte gedragingen onmiddellijk te signaleren aan het team eerste lijnszorg via het nummer 101. Hierbij kan het nuttig zijn om het kentekenplaat en het merk van een verdachte wagen te noteren en aan de politie te melden.

Bron: Het Nieuwsblad

Reacties

Be the first to comment.

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.