Hoe inbraken voorkomen tijdens uw afwezigheid (vakantie, EK voetbal, …)

Inbraken komen vooral voor in de vakantieperiode. Zeker woningen waar niemand thuis is, trekken de aandacht. Inbrekers maken ook gebruik van de afwezigheid van de burgers tijdens belangrijke voetbalwedstrijden om hun misdrijven te plegen.

Geef uw woning een bewoonde indruk

Om te beginnen moet u ervoor zorgen dat potentiële inbrekers uw afwezigheid niet opmerken. Plaats hiertoe tijdschakelaars op enkele lampen. Vraag aan een buurman of een familielid om de rolluiken op en neer te laten, om uw brievenbus te legen en eventueel om het gras te maaien indien u voor een lange periode afwezig zult zijn. Let vooral goed op tijdens belangrijke wedstrijddagen die u buitenshuis gaat volgen, want inbrekers kunnen van deze gelegenheid en van de euforie van het moment gebruik maken.

 Communiceer uw afwezigheid niet op sociale netwerken

U vertrekt binnenkort op vakantie of u gaat een wedstrijd op groot scherm volgen en u wilt dit bekendmaken op uw Facebookpagina of op Twitter: een grote fout. Niet iedereen die deze informatie zal ontvangen, heeft immers goede bedoelingen. Vermijd dus om de data van uw afwezigheid te vermelden, ook op uw antwoordapparaat, en probeer uw oproepen door te schakelen naar uw GSM.

Vraag aan de politie om een oogje in het zeil te houden

De politiediensten hebben een gratis dienst afwezigheidstoezicht tijdens de vakantie op touw gezet. Het principe is simpel: u meldt uw periode van afwezigheid aan uw lokale politie en een patrouille zal uw woning vervolgens één tot twee keer komen controleren om te kijken of er niets verdacht te zien is. De procedure is eenvoudig: het volstaat om contact op te nemen met uw lokaal politiekantoor of om het formulier op www.police-onweb.be in te vullen. Supporters die naar Frankrijk vertrekken kunnen er natuurlijk ook gebruik van maken.

Beveilig uw woning volgens het advies van uw diefstalpreventieadviseur

Uw vertrek op vakantie is een goede gelegenheid om uw diefstalpreventieadviseur langs te laten komen om te controleren of uw woning goed beveiligd is voor uw vertrek. Hij zal u niet alleen advies kunnen geven over de versteviging van de deuren en ramen, maar eveneens eenvoudig toe te passen adviezen zoals:

  • Doe alle deuren en ramen goed op slot
  • Berg de sleutels uit het zicht op
  • Overhandig de sleutels van uw woning aan een vertrouwenspersoon

Bron:

Politiezone BHK
Rudi Van Roost, Hoofdinspecteur
Gunter Boyen, Inspecteur