Fraudemails

Eén van onze leden ontving onderstaande mail van een kennis. Ga nooit in op dergelijke mails, ook al komen ze volgens u van bekenden die u  vertrouwt.

fraudemails

Dit is een gekende manier van werken. De adressenlijst van kennissen is vermoedelijk afkomstig van een gehackt adressenbestand waarin ook die van de betrokken “bestolen” persoon zit.

Het enige wat hiertegen te doen valt is er niet op in te gaan, wetende dat een gestolen VISA- of Mastercard eigenlijk altijd binnen de 24 uur na aangifte vervangen is door een vooraf bepaalde procedure in een plaatselijke bankinstelling.

Eens het geld bij Western Union is is het meestal verloren tenzij het naar een reeds eerder als “verdacht” geïdentificeerde bankrekening moet overgeschreven worden. Dit is meestal echter niet het geval gezien het geld wordt afgehaald in een kantoor van Western Union en dus niet naar rekening van derden wordt overgeschreven.

Dergelijke praktijken kunnen eventueel gemeld worden via de “Fraudehelpdesk” door het invullen van een elektronische aangifte, bij voldoende aangiftes stellen zij dan een onderzoek in.

Bron: Gunter Boyen, PZ BHK