Registreer en markeer!

Slachtoffers herinneren zich na een inbraak of diefstal vaak geen details van de gestolen bezittingen. Voor de politie en je verzekeringsmaatschappij is een correcte en duidelijke beschrijving nochtans van groot belang. Daarom raden we je aan om dure of zeldzame spullen te registeren en te markeren. Zo kan je aantonen dat jij de rechtmatige eigenaar bent van de ontvreemde goederen.

Registreer!

Maak vandaag nog een inventaris van je waardevolle spullen. Het registratieformulier ‘Safe your numbers’ helpt je hierbij (www.besafe.be/publicaties). Voor juwelen, schilderijen, … gebruik je het formulier ‘Safe your pictures’ (www.besafe.be/publicaties). 

Markeer!

Je kan een voorwerp markeren door het een uniek nummer te geven: jouw rijksregisternummer. Begin het nummer met een P (preventie) en sluit af met een C (criminaliteit). Op deze manier kunnen inbrekers het nummer niet aanpassen. Opvallend gemerkte voorwerpen zijn moeilijker verkoopbaar. Dieven laten gemerkte voorwerpen daarom liever liggen. 

Enkele tips

  • Registreer het merk, het type en eventuele bijzonderheden van uw voorwerpen. De meeste elektrische en elektronische apparaten hebben een serienummer, uniek voor het toestel. Noteer daarom zeker dit nummer in de inventaris van uw waardevolle voorwerpen. 
  • Fotografeer waardevolle bezittingen die moeilijk te omschrijven en/of te markeren zijn. Denk maar aan unieke stukken zoals juwelen of schilderijen. 
  • Bewaar goed facturen en andere documenten van je waardevolle goederen.
  • Sla het registratieformulier op op je computer en bewaar ook een afgeprint exemplaar of bewaar het formulier op een online platform.   

Voor meer informatie kan je terecht bij de dienst maatschappelijke veiligheid (dmv.preventie@vlaamsbrabant.be of 016/26.78.01) en bij www.besafe.be