Samen naar meer brandveiligheid

Rookmelders redden levens!​

Wat kan je zelf doen om brand te voorkomen? Het allerbelangrijkste is dat jij en je gezin gewekt worden als het brandt. Je mag er niet van uitgaan dat je vanzelf wakker zal worden van een beginnende brand. Je ruikt immers niets als je slaapt.

​Rookmelders vervangen je oren en ogen tijdens de nacht en zullen je tijdig verwittigen. Zorg er dan ook voor dat je er voldoende installeert.

Ga voor jezelf na waar de grootste risicoplaatsen zijn in je woonst. Denk maar aan de wasplaats met droogkast en wasmachine, de kinderkamers, de tv-kamer … Laat je in ieder geval niet afschrikken door het design van een rookmelder. Er zijn heel wat verschillende soorten en stijlen op de markt. Je kan zelfs kiezen voor een modern en strak exemplaar of eentje in de vorm van een vogel of een marmot. Uiteraard is ook de levensduur van een rookmelder van belang. Je kan al geruime tijd kiezen voor rookmelders met een batterij die 10 jaar meegaat. Zo ben je gerust en moet je je geen zorgen maken over het vervangen van de batterij.

Heb je al rookmelders in huis? Fijn! Test deze op regelmatige basis en zorg ervoor dat ze stofvrij blijven. Hou er rekening mee dat je je rookmelders na tien jaar moet vervangen. Nadien is een goede werking niet meer gegarandeerd door vervuiling.

Maak een vluchtplan
Wat ga je doen wanneer midden in de nacht een rookmelder afgaat? Zorg ervoor dat je voorbereid bent! Maak een vluchtplan en bespreek dit met je gezinsleden. Wie neemt de kinderen mee? Zit de sleutel op de deur of ligt deze in de buurt ervan? Wie belt de brandweer? De evacuatieoefeningen op school, op het werk … zijn er niet voor niets. Ook thuis moet je kunnen terugvallen op een procedure. Vergeet niet dat een brand zich heel snel kan ontwikkelen omwille van de vele brandbare stoffen in huis. Gemiddeld heb je maar drie minuten tijd om je woning veilig te verlaten. Elke seconde telt dus!

Brandveilig leven
Voldoende rookmelders en een vluchtplan kunnen je leven redden. Om een brand bij je thuis te voorkomen, is het belangrijk in het dagelijks leven aandacht te besteden aan brandveiligheid. Dit kan al door enkele eenvoudige richtlijnen na te leven.

Elk ingeschakeld toestel houdt een risico in. Daarom hier enkele tips om oververhitting van je elektronische apparaten te voorkomen:

Laat je toestellen niet voor lange tijd in sluimerstand staan zonder dat je erbij bent.

  • het is beter ze uit te zetten;
  • verwijder de kabel zodra een apparaat opgeladen is;
  • gebruik geen beschadigde kabels;
  • overbelast de stopcontacten niet met stekkerdozen. Gebruik bij voorkeur één stopcontact per toestel;
  • zet je draagbare computer tijdens het laden niet op een bed, zitbank of zetel, want de ventilatie zit meestal onderaan. Daardoor kan de laptop erg snel warm worden, wat het risico op brand verhoogt.

Meer tips voor een brandveilig leven vind je op www.speelnietmetvuur.be.

Bespreek deze zaken zeker met je partner en kinderen. Enkel samen kunnen we zorgen voor meer brandveiligheid en bijkomende slachtoffers vermijden.

Tim Renders (binplp.fgov.be)