In 612 Vlaamse wijken helpen burgers de politie

By on 23 januari 2015

Steeds meer straat- of wijkbewoners bundelen de krachten in de strijd tegen woninginbraken. Volgens de meest recente cijfers van FOD Binnenlandse Zaken telt ons land nu al 669 buurtinformatienetwerken (BIN), de meeste in Vlaanderen. Die helpen de politie om hun buurt in de gaten te houden en signaleren verdachte handelingen. ‘Het aantal inbraken is fors gedaald sinds er in onze politiezone BIN’s actief zijn’, zegt commissaris Jos Lannoo van de politiezone Deinze-Zulte.

Het overgrote deel van de BIN’s is actief in Vlaanderen namelijk 612 tegenover 55 in Wallonië en 2 in het Brussels gewest. De provincie Antwerpen heeft de meeste BIN’s (330), gevolgd door Oost-Vlaanderen (201) en West-Vlaanderen (62). De andere provincies hebben relatief weinig BIN’s: in Waals-Brabant zijn er 16, in Vlaams-Brabant 15, in Namen 13, in Henegouwen 12, in Luik 8, in Luxemburg 6 en in Limburg 4, zo heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) geantwoord op een parlementaire vraag van Franky Demon (CD&V).

Een BIN is een samenwerkingsverband tussen burgers en de lokale politie in een bepaalde buurt om het veiligheidsgevoel te verhogen. Dat gebeurt door informatie uit te wisselen (bijv. over verdachte personen of handelingen) en preventietips te verspreiden. De FOD Binnenlandse Zaken voorziet de nodige omkadering.

‘Burgers bellen naar de lokale politie wanneer ze iets verdachts meemaken of zien. De politie zal vervolgens een boodschap inspreken en via een speciaal communicatiesysteem alle leden van het betrokken BIN alarmeren. Zo kunnen ze mee uitkijken. Let wel, leden van een BIN hebben geen enkele politionele bevoegdheid. Ze moeten dus zelf de politie verwittigen wanneer ze wat zien en mogen zelf niet optreden’, zo luidt het bij de FOD Binnenlandse Zaken.

Volgens criminoloog Brice De Ruyver kan zo’n buurtinformatienetwerk de politiewerking aanvullen. Bewoners bellen naar de politie bij het zien van verdachte auto’s, onbekenden die in de buurt rondhangen of bij abnormale toestanden. De politie verspreidt daarna een verwittigende sms of spraakberichtje naar alle mensen die aangesloten zijn bij het buurtinformatienetwerk. Niet dat er hierdoor geen inbraken meer worden gepleegd. Wel is er een grote subjectieve impact. Mensen voelen zich minder onveilig. Dat is positief. Want onveiligheid tast volgens Brice De Ruyver de kwaliteit van het leven aan.

Jos Lannoo is politiecommissaris in de zone Deinze-Zulte. ‘Wij stellen vast dat in buurten waar een BIN werd opgericht, meestal na een inbrakenplaag, het aantal feiten gevoelig is gedaald tot zelfs is verdwenen. In Deinze en Zulte bestaan momenteel 37 BIN.’

In ons land zijn vorig jaar meer dan 200 inbraken per dag gepleegd. Ondanks het succes van de buurtinformatienetwerken is het volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) evenwel ‘niet de bedoeling de werking van de BIN’s uit te breiden naar alle politiezones van het land omdat ze draaien op vrijwilligers.’

Bron: http://www.nieuwsblad.be

Reacties

Be the first to comment.

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.