Tientallen Limburgse gedupeerden dachten pakje te ontvangen, maar kregen krachtig computervirus

By on 27 oktober 2016

Wie een mail van een vreemde transportfirma in de bus krijgt, kan maar beter op zijn hoede zijn. Sinds enkele dagen kregen heel wat Limburgers zo een virus in hun mailbox met zware gevolgen. Ook verschillende politiezones in de provincie kregen meldingen van tientallen gedupeerden.

De mail – in het Nederlands opgesteld – blijkt van verschillende afzenders te zijn, maar werkt steeds op dezelfde manier. Je krijgt het bericht dat er een chauffeur van de firma Trondheim Transport N.V. een pakketje heeft willen afleveren, maar dat dat niet is gelukt. Ook je eigen naam en gemeente worden in de mail vermeld, tot zelfs het gewicht van je pakketje. Vervolgens wordt gevraagd om een nieuwe afspraak te maken.

Krachtig
Blijkbaar is het virus zo krachtig dat ook de strafste computerexperten er niet tegen zijn opgewassen. “Je bestanden, foto’s, documenten worden eigenlijk gegijzeld”, leggen experten uit. “Je krijgt daarna nog een mail van die oplichters met de vraag om een bepaald bedrag te storten als je je documenten graag terug wil. In sommige gevallen betalen mensen blijkbaar tot 500 euro. Sommigen zien hun foto’s inderdaad terug, anderen helemaal niet. Een sterk staaltje oplichting.”

Wees waakzaam
De politie vraagt om waakzaam te zijn en de link in de mail zeker niet te openen. Ook het bedrag betaal je best niet, want op die manier wordt de oplichtersbende net in stand gehouden. “De dag dat niemand ingaat op de betaling, zakt hun systeem in elkaar”, klinkt het.

Bron: hln.be

Reacties

Be the first to comment.

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.